NOVA SEZONA ORGANIZIRANJA OBČASNIH VARSTEV

Nova sezona sprejemanja novih varušk 
Združenje mladih, staršev in otrok je eno od tistih društev, ki so nastala zato, da bi olajšala staršem, mladi družini bremena vsakdanjega rutinskega življenja, ki nastane zaradi obremenjenosti staršev v službi ali pa zaradi obremenjenosti z domačimi gospodinjskimi ali družinskimi opravili. Pred 25-imi leti je bil to smel, skupinski projekt mladih psihologov, pedagogov, sociologov in ene ekonomistke, ki so vsi v ta projekt investirali veliko idej, znanja, upanja in poguma. Namreč, ni bilo tako preprosto začeti, saj družbena klima v tistih časih ni bila naklonjena novim oblikam dela v družbenih dejavnostih. Kot edina možna skrb za otroke se je priznaval le vrtec.
Čeprav niti takrat niti danes ni moč pričakovati, da bodo vsi starši na isti način uresničevali svoje potrebe po varstvu otrok, se pobuda skupine strokovnjakinj, ki so ustanovile Sezam, niso sprejele z odprtimi rokami, kljub temu, da se je skušalo predvsem pokriti bele lise na podorčju otroškega varstva. To je: da se organizira varstvo izven urnika vrtcev.
Sezam pomaga družini tako, da ji pomaga pridobiti ustrezno, preverjeno in usposobljeno varuško za občasna popoldanska, dopoldanska ali večerna varstva. Sezam je prvi v Sloveniji sistematično zbiral, selekcioniral, usposabljal in organiziral varuške in varuhe, večinoma študentke in študente, ki pridejo na dom in pomagajo družini pri njeni skrbi za otroke. Lahko pridejo zgolj za kratek čas, uro ali dve, lahko pa ostanejo dalj, odvisno od dogovora med družino in poslano osebo. Zgodilo se je že, da je nekdo čuval 48 ur nepretrgoma. Nekateri, ki imajo več časa in ki so se tudi poklicno orientirali na to področje, prevzemajo tudi daljša, včasih tudi stalna varstva na domu otroka.
V zadnjih letih se je zaradi vse večjih potreb mladih staršev pričel razvijati nov projekt Sezama: Družinski center in servis, kjer vzpostavljamo zanimivo infotočko, igralnico, previjalnico, klepetalnico, dojilni kotiček, prostor za srečevanje staršev in varušk, prostor za oddih s potepa po mestu, prostor za topli napitek v zimskih dneh in prostor za nove ideje ljudi, ki se na Sezamu srečujejo.
Sezam deluje vsak delavnik in mladi starši lahko pokličejo organizatorja varstev na domu in pomoči pri učenju v dopoldanskem času od 8.30 do 16. ure (telefon: 01 251 12 18). Za varstvo ali učno pomoč je potrebno poklicati tri dni pred potrebnim varstvom. Ko so enkrat zadovoljni s svojo varuško, se potem lahko tudi sami dogovarjajo o občasnih varstvih.

Poleg te osnovne dejavnosti pa Sezam razvija ogromno prostočasnih dejavnosti za celo družino in za otroke posebej, nekaj programov pa je namenjeno tudi mladini. Ti programi so lahko individualni, skupinski ali pa so še v nastanku, saj upoštevamo tudi pobude in potrebe staršev, vsi pa so opisani na internet straneh vsak mesec pa sproti objavljajomo novičke. Z jesenjo pa bolj resno štarta obnovljeni Svetovalnica za mlade starše/za mlade očete in mlade matere in varuške/varuhe.

Ideja za nedeljsko dopoldne
Skozi vse poletje poteka na ulicah centra mesta brezplačen program Ulica je naša, 10 delavnic, ki so razvrščene skozi 10 nedelj od junija do konca septembra, vsakič od 10. do 13. ure. na Petkovškovem nabrežju. Celotno ulico zavzamemo mi, mladi umetniki in animatorji, starši in otroci in to je edina ulica v Ljubljani, kjer se tare otrok, mamic z vozički itd. Obudili smo center mesta s preprosto idejo, da je potrebno misliti mesto tudi z vidika tistih, ki so manjši od 110 cm in ki tega sami ne morejo sporočiti. No, staršem to usterza, saj si lahko privoščijo dopoldansko kavico ali klepet s prijatelji, ki jih tam srečajo.
Velja omeniti, da vse projekte, ki jih organiziramo, posvečamo vsem otrokom in mladim, poseben izziv so nam otroci, ki živijo v težjih razmerah, zato delujemo v manj privlačnih soseskah, ki se jih drugi izogibajo. Zato organiziramo brezplačne projekte.
Ideja za eno nedeljo v mesecu

Pomoč pri učnih težavah

Vsako tretjo nedeljo v mesecu pa poteka na Tržnici Moste ob Zaloški cesti edini otroški bolšji sejem v Sloveniji, vedno ob istem času: dopoldne od 9.30 do 13.00 ure. Sezamove prostovoljke organizirajo tudi otroške delavnice, klepetalnico za starše, nastope šolskih lutkarskih in dramskih skupin, tekmovanja, srečelov itd. Mlade družine prav na tem mestu lahko najdejo vse, kar potrebujejo od otroške opreme do oblačil, vse po ugodni in dostopni ceni. Lahko pa tudi sami prodajajo ali pa podarijo tistim, ki potrebujejo.

Vse informacije dobijo starši po telefonu 01 251 12 18, v dopoldanskem času, ali po internetu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , lahko pa pridejo starši tudi osebno v prostore Sezama na Novem trgu 1 v Ljubljani.

 

 

 

Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani. .

Strinjam se z uporabo piškotkov.

EU Cookie Directive Module Information