ulicajenasa

Ulica, ki je bila pred prihodom avtomobilskega prometa prostor igre otrok, je postala otrokom sovražno in nevarno okolje. V zadnjih dveh desetletjih prejšnjega stoletja se je začel proces vračanja mestnih ulic pešcem. Nastale so takoimenovane pešcone. Cone, kjer naj bi ulica zopet bila javni prostor, namenjen vsakomur in vsem.

Ta sicer na prvi pogled pozitivni trend izpodrivanja avtomobilov iz mestnih jeder je imel seveda tudi svoj povsem specifični notranji naboj. Bil je skoz in skoz povezan s komercialnimi dejavnostmi, z nastajanjem trgovinskih kompleksov in verige različnih restavracij in lokalov. Otroci so bili tu zaželeni tako kot vsi ljudje zgolj v funkciji potrošnikov. In nič več. Nastajala so znamenita instant plastična igrišča v velikih trgovinah in poleg njih, kjer so lahko starši prepustili otroke drugim, da so sami nakupovali.

S tem projektom Sezam poskuša preseči prav ta komercializirani prostor. K pridemo mi z našim malim igriščem polnim idej in inovativnih mladih animatork, se prostor odpre mimoidočim, bežnim obiskovalcem, otrokom, ki stanujejo v bližini, otrokom, ki so na obisku pri vrstnikih ali družinah, obiskovalcem mesta, staršem itd. Igralni prostor postane kombinacija stalnega pohištva in trenutne improvizacije, ne estetizira mestne politike, temveč s svojim prisvajanjem politizira vprašanje rabe javnih prostorov.

Projekt deluje že od leta 2000 naprej. V njem vsako leto sodeluje najmanj 20 mladih animatorjev in mentorjev otrok ter 10 mladih prostovoljcev.