otroskisejem

SEZAMOV OTROŠKI BOLŠJI SEJEM  je projekt za otroke, starše in družine, ki se dogaja enkrat mesečno VSAKO TRETJO NEDELJO od 9 do 13 ure na Tržnici v Mostah v Ljubljani in s katerim skušamo pomagati družinam, da vzpostavijo stike med seboj in tisto nujno komunikacijo, ki je potrebna, da se ustvarijo mreže med ljudmi. Sezamov sejem je v bistvu ena od takšnih socialnih mrež, ki so namenjene družini. Izvajamo:

Delavnice (ki so edukativnega in preventivnega značaja)

Občasne svetovalnice (ki jih vodijo pedagogi in psihologi, ki lahko dajo nasvet ali organizirajo konkretno pomoč).

Otroške lutkovne predstave, ki jih pripravijo sami otroci in mladi

Otroški šaljivi program, poligon, športne igre in predstave.

Dejstvo je, da so mladi starši danes zelo izolirani, da se ne družijo veliko, da ne poznajo več veliko ljudi v soseski, v kateri stanujejo ali sosede ali sorodnike, ki bi jim priskočili na pomoč. Dejstvo pa je tudi, da se vrednote medsebojne pomoči, empatije, medsebojnega sodelovanja in druženja otrok iz različnih socialnih okolij več ali manj ocenjujejo kot stvar preteklosti kot nekaj tradicionalnega, nekaj, kar v sodobni družbi ni več moderno.

Naš namen pa je, ohraniti prav te stare vrednote, ki so civilizacijske in jih povzdigniti na nivo vsakdanjega. Tako postane sejem – bolšjak – mesto za srečevanje, spoznavanje, dobro počutje, vključevanje, preganjanje dolgčasa, druženje, izmenjave dobrin in idej med starši, mamami in očeti, otroci, mladimi, našimi varuškami in varuhi, šolskimi delavci, umetniki itd.

Bistvo je tudi, da otroci sami spoznavajo vrednost predmetov, vrednost stvari, ki so jih njihovi starši kupili zanje, vrednost igračk, knjig, oblačil, obutve in vsega, s čimer so obkroženi. Gre za to, da spoznavajo vrednost denarja. Ob prodaji ali izmenjavi stvari spoznavajo, koliko je posamezna stvar vredna in kaj več pomeni: ali če nekomu podarijo igračo ali če jo prodaja in kaj si za to lahko kupijo. Gre tudi za spoznavanje omejitev, ki jih imajo njihovi starši in gre za postavljanje ciljev otrok, ki si lahko s prodajo stvari na tem bolšjaku zaslužijo za svoj cilj.

Kdaj poteka sejem, si oglejte tu..

Projekt deluje že od 1995 naprej. Sprva je potekal na tržnici v Šiški, od decembra 2013 pa smo se preselili na tržnico Moste. Je tipičen medgeneracijski projekt.

 

Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani. .

Strinjam se z uporabo piškotkov.

EU Cookie Directive Module Information