Se kdaj vprašate, kaj je Sezam? Se vam ne zdi, da ga jemljemo kot nekaj, kar je tu in za nas, kot nekaj, kar je bilo pred nami in bo še naprej. No, pa Sezam ni nikakršna naravna danost. Je družbeno tkivo, sicer tanko, vendar gosto razpredeno. Ne vsebuje nobene denarne, ne politične moči, je pa družbeno koristno in zaželjeno. Del njega smo vsi hkrati in vsak posamezno. Je del naših zamisli in naših želja. Je del naših otrok in otrok drugih. Ne dela razlik, je pa različen. Ne poučuje, je pa učen. Ne grize, je pa zagrizen.

Sezam je kot ladja, ki se noče držati znanih obal, temveč sili na odprto morje. Ne mikajo ga poznani varni pristani, temveč veter visokega morja. Veter neodkritega, veter vedno novih poizkusov. Za to je tudi posadka sestavljena znova in znova iz pomorščakinj, ki si želijo valov svobodnega mišljenja in vzenmirjenja nepoznanega.

Je tudi ladja s tovorom prijaznosti, dobrohotnosti, spoštovanja človeškega dostojanstva. Je avtonomna cona otroške svobode. Je avtonomna cona sestavljena iz otrok in tistih, ki nosijo svoja otroštva s seboj. Je ladja, ki je kot filmska kamera, ujame čas in razloči gibanje. Montira tok družbenega osvobajanja, tok, kjer je igra pomembnejša od učenja in uboganja, kjer so sanje več kot stremuštvo, kjer so otroci otroci in ne predpostavke odraslih ljudi.

Gorivo te ladje so vedno nove ideje. Je specifična umetniška praksa. Je prostor, kjer vsakdo lahko poskusi s čim novim. Je skupnost ljudi, ki se hranijo z ustvarjalno strastjo. Je skupnost ljudi, ki ni pompozna, je pa duhovita in inovativna.

Pomorščakinje te ladje so posebne specialistke. So preganjavka otroškega dolgočasja, joka in izključenosti. Če kaj res znajo, zanjo z otroki. To lahko znajo samo, ker so tople osebe. To lahko znajo tudi zato, ker nosijo s seboj svoje otroštvo.

No, končno ta ladja in ta posadka ima tudi svojo kapitanko Nado. Je prava kapitanka, odločna in sposobna, neustrašna in borbena, vseprisotna, personifikacija samega Sezama.

 

Peter Pirk
 

Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani. .

Strinjam se z uporabo piškotkov.

EU Cookie Directive Module Information