Mladinski projekti

Cilji in kratka predstavitev programa
Čas je za tehniko 2011

Ocenjujemo, da je ena od pomembnih poti za uspešno zaposlovanje mladih, predvsempa mladih, ki prihajajo iz socialno depriveligiranih okolij, prav krepitev njihove pozitivnesamopodobe in krepitev njihovih življenjskih, pa tudi profesionalnih ambicij. Dejstvo, da predvsem mladi iz deprivilegiranih okolij opuščajo šolanje, da je procesnjihovega zaposlovanja upočasnjen, da dobivajo slabša dela, da dobivajo kratkotrajnezaposlitve, kot to ugotavlja agenda*/ Renewed Social Agenda/, ne korenini samov tim. eksternih okoliščinah, temveč velikokrat prav v nekakšnem ponotranjenju socialne stiske, v kateri se nahajajo.Ta stiska se namreč med drugim izraža tudi vizgubi pozitivnih življenjskih in profesionalnih ambicij, kot v upadanju samospoštovanjain v izrazito slabi samopodobi mladih. Manifestacija obojega so stanja brezupa, brezperspektivnosti, arogantnih in nasilnih življenjskih stilov itd. Te ponotranjene socialne stiske so včasih celo bolj določujoče kot pa trenutna socialna situacija, v katerihse nahaja ta mladina. So psihosocialni demon, ki onemogoča in zavira možnosti zapreboj konkretne posameznice ali konkretnega posameznika iz tega začaranega kroga malodušja in brezperspektivnosti.

S tem projektom nagovarjamo prav ta intimni element socialne depriveligiranosti. Temeljna poteza projekta je formiranje specifičnih znanstvenih in raziskovalnih praks za delo z mladimi iz deprivilegiranih socialnih skupin in okolij. V ta namen smo razviliposeben program za poučevanje mehatronike in robotike

Program »Čas je za Tehniko« bo deloval skozi obliko znanstvene delavnice inskozi posebne programe popularizacije tehniških znanj. Glede na to, da je robotika interdisciplinarna znanstvena disciplina, bo taka tudi neposredna vsebina delavnic.Udeleženci se bodo seznanili s prvimi koraki računalniškega programiranja robotov zmožnostjo izbire različnih programskih okolij. Nadalje bodo na delavnicah udeležencisestavljali modele robotov po lastnih zamislih, ter se pri tem seznanili s temeljniminačeli delovanja strojev in mehanizmov, hkrati pa z uporabo senzorjev in pogonovrazličnih motorjev spoznavali osnove fizike delovanja robotov in osnov elektronike. Delo bo projektno in bo potekalo v parih. Delavnice bodo pripravljene več nivojsko odvisno od predznanja in inventivnosti udeležencev, pri čemer bodo lahko izbirali zgoljprogramiranje že izdelanih robotov, lahko bodo robote izdelovali po konstrukcijskihsestavljenkah/ Fischer Technik, lahko pa bodo skonstruirali povsem svojo računalniškokrmiljeno napravo ali robota.

Delavnica se bo končala z javno prireditvijo, kjer bodo predstavljeni vsi posamični robotiin krmiljene naprave. Delavnice bodo potekale v laboratoriju robotike s po 16 udeleženciv vsakem laboratoriju. Delavnice bodo organizirani na 3 osnovnih šolah/ zadnjirazredi devetletke/, hkrati z njimi pa bomo na teh šolah organizirali tudi informativnedneve namenjene populariziranju tehniških znanj kot metode za usmerjanje mladih vizobraževalne programe, ki jih slovensko gospodarstvo nujno potrebuje.