Sezam je majhna, nevladna organizacija, ki poskrbi za vse mogoče želje staršev in otrok. Za tiste, ki so še zelo majhni in ne morejo biti sami doma, priskrbimo občasno varstvo dopoldan, popoldan ali zvečer, za tiste, ki so večji pomoč pri učenju, za še večje pa inštrukcije. Lahko pa tudi pomagamo družinam, ki imajo telesno ali duševno prizadete otroke.

V Sezam je včlanjenih 400 mladih, preverjenih varušk in varuhov ter 100 inštruktorjev in inštruktoric.

Odprti smo za vse nove pobude staršev, študentov in zunanjih sodelavcev, predvsem umetnikov in pedagogov, ki so zainteresirani za pedagoške programe, organiziramo vrsto dejavnosti za otroke, mladino ter starše.

Sezam postaja vse bolj presečišče interesov tako enih kot drugih: staršev, ki išcejo pomoč in varuhov ter varušk, ki bi radi kaj malega zaslužili, hkrati pa tudi organizirali kak zanimiv program za otroke in mlade.

Nudimo zatočišče za nove ideje, ki se kakor v rastlinjaku grejejo, mi pa jih ščitimo tako, da se lahko razvijejo. Smo hkrati inkubator, generator, spodbujevalec in promocijski center. Prisluhnemo vsakomur, včasih pa nam uspe najboljše ideje tudi realizirati.

Sodelujemo v mednarodnih programih v okviru projektov Phare (v Trstu z Grupo imagine), s partnerskimi organizacijami v Španiji in na Hrvaškem, sodeluje pa tudi v okviru mednarodnih umetniških projektov za otroke z Japonci, v ekoloških projektih s Hrvati in v programih namenjenih beguncem (Bosna, Kosovo).

Direktor:
NADA KIRN ŠPOLAR