JAPONSKI DRESNIK

20160719 105552 20160719 094834

Sezamov projket Od besed k dejanjem na Koseškem bajerju in na PST, kjer skupaj s prostovoljci iz Sezama in Mladinske postaje Moste ter prostovoljci iz tujine skozi vse poletje pridno odstranjujemo japonski dresnik, se počasi preveša v zadnjo fazo.

Na Koseškem bajerju smo uspeli praktično izkoreniniti novo pojavljanje dresnika, tako da je zdaj dostopnost do jezera možna in tudi preglednost je popolna. Očistili in s folijo prekrili smo tudi nov predel okoli jezera, ki je preskočil čez pot, ki vodi ob jezeru in bi se brez naše intervencije razrasel nazaj proti jezeru. Tudi tu je uspeh viden. Vendar bo z odsatrnjevanjem potrebno nadaljevati tudi prihodnje leto, sicer se bo japonski dresnik ponovno pojavil.

Na PST pa smo pričeli z novo metodo. Malo smo eksperimentirali in na novo preizkusili sivo folijo. Ta je bolj prepustna za sončne žarke kot črna, zato smo morali položiti več črne folije in odstraniti rastišča pod sivo folijo.
Tu je teren bolj zahteven, saj sega v potok in ta z naraščanjem nosi nove trose, zato se ob strugi vedno znova bohoti zelenje, ki ga sproti odstranjujemo.
Letos so nam priskočili na pomoč mladi iz MPM in trije prostovoljci iz ZDA, tako da smo imeli pester in aktiven julij in avgust.
Zato smo se lotili tudi deljenolistne rudbekije, ki je na predelu proti Mostecu in ob površini, kjer raste japonski dresnik ob PST dosegla višino več kot 2 m. Na pasu okoli 100 m smo jo skoraj povsem odstranili. Rudbekija povzroča iste nevšečnosti kot japonski dresnik.
Nekateri prostovoljci so si prislužili žulje. Delo je bilo težko, zaradi vročine in zaradi dela s krampom, saj ročno puljenje ni bilo možno.

Letos pa smo na novem predelu v mestu - v samem centru Ljubjane pri SAZU in na dvorišču Novega trga odkrili nove poganjke ambrozije, ki je tik pred cvetenjem. Ker vemo, kakšne alergije povzroča med njimi tudi astmo, smo jo uničili.

Vse skupaj lahko zaključimo z našim letošnjim sloganom: Japonski dresnik, rudbekija in ambrozija, pazite se!

Fotografije iz naših čistilnih akcij si lahko ogledate tu

Projekt podpira: MOL Oddelek za varstvo okolja