V društvu Sezam, združenje mladih, staršev in otrok menimo, da vladni ukrepi po nepotrebnem vznemirjajo mlade starše, pare, posameznike, ki želijo imeti otroke in tiste nosečnice, ki bodo kmalu rodile. V imenu privarčevanih 2 milijonov evrov, bomo ukinili sistem, ki ga povsod po Evropi občudujejo in spoštujejo. Vsaj enkrat ali v nečem smo tudi na družbenem področju nekje prvi (ne le v športnih ali pa znanstvenih posamičnih dosežkih). In ni res, da smo tako zelo naprej pred drugimi, vsa Evropa sprejema ukrepe spodbude za čas od nosečnosti do treh let, tako za družine kot za otroke ali pa širše z ustanavljanjem različnih oblik nege in varstva otrok v tem obdobju. In nas bo slej ko prej ujela tudi na tem področju.
Ukrepi, ki zarezujejo v pravice, ki izhajajo iz dela, kar porodniška je, zahtevajo širšo utemeljitev, kot samo rokohitrski izračun prihranka. Namreč, nadomestila za čas porodniške odsotnosti niso "bolniška", niso pokritje za ne-delo, temveč so delo, ki ga opravljata oče in mati. Sistem, ki je vzpostavljen, gradi svojo nadstavbo na tem bodočem davkoplačevalcu - otroku.Vsi sistemi od otroškega varstva, izobraževanja in zdravstva etc. čakajo na tega n-otroka. Zaposlitve v družbeni nadstavbi (vrtci, šole, bolnice, domov, tudi državni upravi, centrih za socialno delo etc etc), vsi ekonomski izračuni temeljijo na tem n-otroku.Vsi zaposleni plačujemo poseben prispevek za čas porodniške odostnosti. V primeru, da se iz teh prispevkov zaposlenih ne zbere dovolj denarja za pokritje nadomestil, je potrebno ljudem razložiti, za kaj pravzaprav gre. Tako pa vsak tak ukrep izgleda kot zarez v mehko tkivo družbe. In to najbolj ranljivo, saj otroci, nosečnice in mladi pari, ter starši na porodniški nimajo svojega zagovornika, nimajo svojega varuha pravic, svojih strank in sindikatov. Soočeni pa so s sovražnim okoljem, v katerem ni več prave solidarnosti, kjer ideje o pravičnosti in ideje o enakopravnosti ali enakih možnostih počasi izginjajo.
Porodniška in 100% nadomestila izhajajo iz neke druge družbene klime, kjer je obstajala neka pozitivna ideja  in kjer se je gradilo pozitivne projekte, kjer je obstajala solidarnost med generacijami. V evropskem letu medgeneracijske solidarnosti uvajamo nove medgeneracijske ukrepe, ki to družbo samo razdvajajo.
Porodniška v svoji dolžini in takšni obliki je bila izbojevana pred 30-leti. Otroci teh generacij bodo danes imeli ali že imajo otroke.Danes se rušijo vse pozitivne ideje prejšnjih generacij: v imenu novega kapitalističnega sistema, ki mu dajejo podobo vsakokratne nove vlade ali politične elite ali pa v imenu novih ideologij, ki jih ne vodi ideja boljše družbe, družbe z več solidarnosti in pravičnosti, družbe s pozitivnimi projekti.
Ta varčevalni ukrep ni le varčevalen, ampak je trajen, gre za postopno ukinjanje te pravice. Nikjer namreč ni videti zaveze, obljube tistih, ki ukrepe predlagajo, kdaj se bo ta pravica spet vrnila v svoje okvirje. Ker ta pravica se ni uveljavila zaradi boljšega ekonomskega stanja tedanjih družb od današnje, ampak zaradi splošne družbene odločitve. Novo družbeno stanje, ali bolje-ekonomsko stanje te države pa se ne bo okrepilo/popravilo zaradi zmanjšanja pravic, ampak se bo najprej okrepila oblast, ki lahko te ukrepe predlaga v imenu družbe. In ki s svojim početjem izključuje družbo, iz zadev, ki se jo tičejo. Ali v novem reku, ki razbija družbeno kohezijo, ki torej ne dela v interesu družbe.

Nada Kirn Špolar