Evropski dan judovske kulture je projekt, s katerim želimo omogočiti širši javnosti dostop do bogate judovske dediščine in tradicije v Sloveniji. Gre za projekt, ki med drugim nagovarja ljubljanske obiskovalce, tujce, turiste in tudi obiskovalce iz drugih krajev Slovenije.

Projekt se bo letos zgodil 1., 3. in 4. septembra 2006 na DVORNEM TRGU ob Ljubljanici. Obiskovalci se bodo lahko udeležili predavanja, okrogle mize, degustacije košer hrane, predstave, koncerta, vodenega ogleda in obiskali dveh sinagog, judovskih molitvenih prostorov, v Ljubljani in Mariboru. Imeli bodo priložnost spoznati navade in osnovna načela, ki narekujejo življenje vernemu Judu, prav tako tudi tradicionalno glasbo in ples. Dogodki se bodo povezovali okrog osrednje teme poti judovske kulture (fizične, zgodovinske, tematske). Evropski dan judovske kulture se bo slovesno zaključil s koncertom na Dvornem trgu. Predstavili se bodo organizatorji, folklorna skupina in glasbeniki in švicarski umetnik Martin Beutler, ki bo v Židovski ulici predstavil zvočno instalacijo Insistence.

Projekt pa ni samo omejen na enkratno manifestacijo in na lokacijo kot tako, temveč je njegov namen, da se ob evropskem dnevu judovske kulture povežemo z vsemi mesti v Evropi, v katerih so v svoji preteklosti živeli Judje in kjer še danes obstajajo določeni mestni predeli, kjer so živeli Judje. Vsa zbrana mesta na dan 3. septembra skupno praznujejo.

Na mednarodni ravni projekta "Evropski dan judovske kulture", poteka koordinacija s pomočjo treh organizacij: B'nai B'rith Europe, the European Council of Jewish Communities (Evropski svet judovskih skupnosti) in Red de Juderias de Espana (Mreža španskih judovskih organizacij). V Sloveniji sodelujejo pri organizaciji Kadime-mladinska judovska organizacija, Združenje staršev in otrok Sezam in Judovska skupnost Slovenije.

Projekt so omogočili:
MOL – Oddelek za kulturo